Dieta Dukana – jadłospis, przepisy, menu

Dieta Dukana składa się z III faz zasadniczych

Faza I – uderzeniowa

Czas tego etapu zależy od tego ile kg zamierzamy zrzucić. Jeżeli chcemy pozbyć się 5kg wystarczy jeden dzień fazy uderzeniowej. Przy 10kg potrzebujemy 3 dni fazy uderzeniowej a przy 10-20kg jest to już 5 dni fazy uderzeniowej. Przy nadwadze ponad 20kg, 7 dni a maksymalnie 10.

Podczas pierwszej fazy uderzeniowej, spożywane są wyłącznie produkty białkowe o minimalnej zawartości tłuszczów i węglowodanów. Możemy je spożywać bez ograniczeń i o dowolnej porze. Do jadłospisu należą:

    • Pierś kurczaka lub indyka
    • chuda cielęcina, polędwica i rostbef wołowy, konina, wątroba cielęca i wołowa, wątróbki drobiowe,
    • ryby (sardynka, makrela, tuńczyk, łosoś, sola, dorsz, pstrąg, miętus) i owoce morza
  • jaja kurze
  • chudy nabiał (jogurt, twaróg, mleko świeże naturalne lub aromatyzowane wanilią serki homogenizowane)
  • cebula, korniszony, cytryny
  • musztarda bez cukru
  • koncentrat pomidorowy
  • słodziki

Zalecane jest picie 1,5 litra napojów dziennie: wody niskomineralizowanej, kawy i herbaty.

Należy też spożywać 1-2 łyżki otrąb owsianych lub pszennych dziennie ( jako dodatek np. do jogurtów )

W tej fazie należy unikać:

  • wieprzowiny, tłustych mięs i wędlin (gęsi, kaczki), dziczyzny
  • cukru i słodyczy
  • pieczywa, kasz, ryżu, makaronów
  • ziemniaków
  • warzyw i owoców
  • keczupu
  • oleju, oliwy, masła i miękkiej margaryny

Faza II – naprzemienna

W tej fazie do jadłospisu dołączają warzywa. Są dwie metody przeprowadzania tego etapu. Pierwsza: 5 dni same produkty białkowe, 5 kolejnych dni to produkty białkowe naprzemiennie z warzywami. Druga metoda: dzień naprzemiennie produkty białkowe i warzywa, oraz dzień same produkty białkowe. Faza II trwa do momentu osiągnięcia zamierzonej wagi. Do jadłospisu oprócz produktów wskazanych w fazie I, dołącza się:

  • pomidory, sałatę, kalafior, ogórki, brokuły, kapustę, szpinak, cukinię, fasolkę szparagową, cebulę, por, seler, szparagi, niewielkie ilości marchewki oraz buraki

Należy unikać(łącznie z produktami wskazanymi w fazie I ):

  • ryżu, ziemniaków, warzyw strączkowych, kukurydzy i awokado

Nadal wskazane jest picie 1,5 l płynów dziennie i jedzenie 1-2 łyżki otrąb. Można dołączyć ocet do stworzenia sosu winegret.

Faza III – utrwalanie:

Do tej fazy przystępujemy po osiągnięciu celu. Na każdy stracony kilogram potrzebujemy 10 dni utrwalania. Jeżeli więc utracimy 5kg potrzebujemy 50 dni utrwalania, analogicznie 10kg to 100 dni utrwalania. Utrwalanie polega na pozostaniu na diecie przez cały okres fazy III. Stopniowo wzbogacamy dietę o produkty:

  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba i 40 g żółtego sera (2 plasterki), porcja (miseczka) owoców, np. jabłko, pomarańcza, miseczka truskawek, malin, jagód, borówek – dziennie
  • szklanka ugotowanego makaronu razowego, brązowego ryżu, kuskusu lub soczewicy – 2 razy w tygodniu
  • porcja 150 g udźca jagnięcego lub wieprzowiny – raz w tygodniu

Raz w tygodniu należy zastosować ścisłą dietę proteinową z fazy I. W tej fazie unika się owoców suszonych.

Dodaj komentarz