Dieta warzywna dr Dąbrowskiej – efekty, jadłospis, zasady

dieta warzywna dr dąbrowskiejBardzo dużo ludzi decyduje się na diety – ci niektórzy decydują się na diety oczyszczające, krótkotrwałe, kolejni przez miesiące testują nowe menu, katując siebie oraz bliskich nie za fajnym samopoczuciem z powodu odmawianych sobie przyjemności. Nie zawsze używana dieta musi być złączona z ogromnymi katuszami i pełnym cierpieniem.

Najczęściej, by osiągnąć rewelacyjną, zadowalającą sylwetkę najczęściej trzeba zrobić o wiele więcej, ale zazwyczaj, dobierając odpowiednią, racjonalną dietę, osiągniemy sukces.

Do jednych z najskuteczniejszych, naturalnych, jednak przeznaczonych do bardzo krótkiego stosowania diet jest dieta z warzyw i owoców dr Dąbrowskiej.

Dr Ewa Dąbrowska przygotowała dietę, na którą składa się tylko 600 kalorii. Dieta oparta na owocach dr Dąbrowskiej to dwa etapy skutecznego odchudzania, którego celem jest całkowite oczyszczenie ciała z toksyn , a także przywrócenie ciału wewnętrznego balansu.

Dieta dr Dąbrowskiej zakłada spożywanie w bardzo małych ilościach ściśle określonych owoców oraz warzyw. Dieta warzywna Dąbrowskiej nazywana jest też oczyszczającą kuracją warzywno-owocową lub też najczęściej mówi się o tej diecie – dieta oczyszczająca dr Dąbrowskiej.

Początkowym etapem działania jest kilku lub nawet wielodniowa lecznicza głodówka, kolejnym zaś skomponowanie diety, której bazą są mało przetworzone produkty, odpowiednie dla naszej szerokości geograficznej.

Dieta warzywna dr Dąbrowskiej jest swoistą głodówką oczyszczającą i wzmacniającą ciało. Po odtruwającej części (pierwszej) jest przejście do następnego etapu 2 – dobrego odżywiania.

Zdrowe odżywianie oparte jest na: owocach, warzywach, ziarnach oraz roślinach strączkowych. Dietę stosować mogą również ludzie z chorobami układu immunologicznego, cierpiące z powodów wirusów, grzybów oraz bakterii, jak i alergicy, astmatycy i osoby mające problem z katarem siennym.

Co ważne, dieta z warzyw dr Dąbrowskiej pomaga w wyleczeniu chorób. Diety jednakże nie powinny używać przyjmujący cytostatyki bądź hormony sterydowe, ludzie z nadczynnością tarczycy, nowotworami, kobiety ciężarne, matki karmiące i osoby w bardzo młodym wieku.

W czasie głodówki oczyszczającej powinno się spożywać warzywa nisko skrobiowe: marchew, buraki, rzodkiew, brokuły, kalafior, cebulę, pora, sałatę, zioła, kabaczki, ogórki, pomidory i paprykę, czyli warzywa: korzeniowe, kapustne, cebulowe, liściaste, dyniowate i psiankowate – z wyjątkiem ziemniaków. Na dodatek w pierwszym etapie można przyjmować cytryny, jagody, jabłka i grejpfruty, czyli owoce o małej zawartości cukru.

Dietę oczyszczającą wypełniamy wodą, sokami warzywnymi i owocowymi, herbatkami owocowymi i ziołowymi.

W pierwszym etapie pojawić się mogą osłabienia, zawroty głowy, mdłości , a także bóle głowy lub biegunki. W 1 etapie nie należy zjadać produktów mocno przetworzonych, cukru i białej mąki.

Po oczyszczeniu organizmu przechodzimy na dopasowaną dietę, której fundamentem są nie tylko warzywa i owoce z 1 etapu, ale także inne warzywa i owoce, kasze, chleb razowy, orzechy etc. Nie zaleca się: napojów alkoholowych, kawy, herbatek, napojów gazowanych, słodkości, sera żółtego, konfitur, mięsa, kiełbasy oraz kabanosów.

Dodaj komentarz